Собствениците на задаващата се конзола от Sony ще могат да използват устройството като персонален компютър, което съвпада с отдавна обявените планове на японската корпорация, съобщават от IDG.BG.

Всичко това ще бъде безплатно, а потребителите на платената онлайн система за дистрибуция YDL.net на Terra Soft ще могат първи да се докопат до PC изданието на операционната система, с която биха могли за броени минути да създават неограничен брой инсталационни дискове за PlayStation 3.

От Sony и Terra Soft обещават лесна и бърза инсталация на операционната система, която няма да затрудни дори пълните невежи. Самият Linux е базиран на Fedora Core 5 с напълно интегриран графичен интерфейс E17. Дистрибуцията ще включва безплатния уеб браузър FireFox 1.5.0, e-mail клиента Thunderbird 1.5.0, офис пакета OpenOffice.org 2.0.2 и редица други полезни приложения.

Операционната система е базирана на ядро (kernel) версия 2.6.1.6, компилатор GCC 3.4.4 (GNU Compiler Collection) и "C" библиотека glibc 2.4 (GNU C Library). Специално за всички технически грамотни хора, Sony предлагат пакета за разработка Cell SDK 1.1.

Освен това, в дистрибуцията е намерил място и софтуерът за записване на дискове Nautilus 2.1.4. От Terra Soft обещават, че в пакета ще бъдат включени разнообразни приложения за разработка, запис и възпроизвеждане на звук и видео, Интернет, поддръжка на мрежи и т.н.