2,2 милиарда са потребителите на интернет в света. Над 50 % от българите ползват интернет, 14 % от тях имат достъп до високоскоростен интернет.

Тези данни оповести Явор Колев - началник сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт" в ГДБОП по време на конференция за информационната сигурност.

По думите му почти всички киберпрестъпления се извършват чрез високотехнологични способи.

Според Явор Колев 99 % от престъпленията се извършват чрез високите технологии, тъй като интернет се използва от престъпниците не само като средство за комуникация, а и като оръжие.

Интернет и компютърът са вече и оръжие, изтъкна той. С всяка година киберпрестъпленията се увеличават двойно, каза още Явор Колев.

Най-характерните киберпрестъпления са кражба на лични данни, кражба на банкови данни, сексуални престъпления срещу деца като виртуално блудство. Други популярни киберпрестъпления са хакерските атаки, промишлен шпионаж, кражба на самоличност.

Организраната престъпност не спи, тя се преориентира, посочи още Явор Колев. Така например, сега популярни са кражбите на банкови сертификати за интернет банкиране.

В последно време изключително модерни са престъпленията с електронните пощенски кутии. Хаква се електронната поща, след което се пращат имейли на хората в мейл листата с молба за изпращане на парични средства.

Популярни през 2007-ма са били кражбите на банкови сертификати за интернет банкиране. За разлика от други европейски страни България се е справила, като е въвела подобрение в сигурността.
За съжаление в други страни в Европа не са въведени сериозни мерки за защита, посочи Колев.

Той каза, че се източват европейски сметки с помощта на т.н. мулета в България. В момента българските банки осигуряват 100 % защита на своите потребители, коментира Колев и допълни, че интернет банкирането у нас е сигурно.

Киберпрестъпниците ползват Бг мулета, за да трансферират източените средства от европейски сметки към страни от ОНД.
Източените средства от европейска банкова сметка се превеждат по сметка на мулето, теглят се от нея и чрез Western Union и MoneyGram се изпращат на трета сметка в ОНД.

Явор Колев обясни, че мулетата се набират чрез сайтове за работа, като уж те ще извършват посредническа дейност.

Между 5 и 10 % от трансферираната сума отвиват за мулето. По думите на Явор Колев мулетата са хора с финансови трудности, задължения от хазарт. През 2007 година 1,5 милиона лева са щетите от този трансфер.

Колев уточни, че 20 души работят в сектор „Компютърни престъпления" в ГДБОП, като са разпределени в 5 екипа. Той благодари на ръководството на МВР, че е увеличен щатът, защото допреди година в разкриването на киберпрестъпленията  са работили едва 11души.

Вътрешният министър Цветан Цветанов, който откри конференцията заяви, че според него предизвикателство в глобалната мрежа е как да се запазят личните данни на гражданите. В интернет пространството е много трудно да се установи умисъл у тези, които извършват киберпрестъпления, изтъкна той.

Министърът посочи и големите заслуги на сектор „Компютърни престъпления" в ГДБОП при откриването на престъпленията в киберпространството. Всичко свързано с киберпрестъпленията може да бъде ангажимент само на държавата, коментира още вътрешният министър.

По думите му МВР разчита и на бизнеса, който въвежда нови технологии.Обмисля се създаването на лаборатория за киберпрестъпления.

Цветанов каза още, че МВР търси финансова помощ от ФБР за обучение на служители в сектор „Компютърни престъпления", като министърът посочи, че искаме нашите антимафиоти да се обучават в центрове на ФБР в Европа и САЩ.

Приоритет за силовото министерство по отношение на киберпрестъпленията е превенцията на децата, които по думите на Цветан Цветанов са по-динамични и по-агресивни в познанията си.

Министърът каза още, че ставаме все по-зависими от информационните технологии. Реално, не можем да живеем без информационните технологии.