Британски депутат се завърна в парламента в сряда, пет месеца след като загуби ръцете и краката си от сепсис, получавайки бурни аплодисменти от колеги и похвали от министър-председателя, предава Ройтерс.

57-годишният Крейг Макинли каза, че иска да бъде известен като първия "бионичен депутат", тъй като се завърна в Камарата на общините с протези на краката и ръцете след животозастрашаващия епизод миналата година.

"Това е емоционален ден за мен", каза той, шегувайки се за това, че заради новите си крайници нарушава дрескода на парламента, като носи маратонки и е без официално сако.

Премиерът Риши Сунак каза, че Макинли е вдъхновение, а говорителят Линдзи Хойл го нарече "човекът на момента".

Макинли, който представлява управляващата Консервативна партия на Сунак, каза, че ще проведе кампания, за да гарантира, че сепсисът, който напредва бързо, се разпознава по-рано.

При сепсис имунната система реагира прекалено остро на инфекцията и тялото започва да уврежда собствените си органи. UK Sepsis Trust казва, че заболяването убива петима души на всеки час във Великобритания.

Макинли каза, че на 27 септември си е легнал, като не се чувствал добре и че в рамките на един ден тялото му е посиняло.

Той прекарва 16 дни в изкуствена кома, събуждайки се, за да открие, че ръцете и краката му са почернели. Всички те бяха ампутирани миналия декември.

Той се научава да ходи отново с бионичните протези, но казва, че има много трудни моменти, особено когато се събужда всяка сутрин.

"Вие сте в страната на сънищата и сънувате хубав сън, а след това се събуждате и истината е: "Нямам ръце", каза той пред Би Би Си.