Екип от британски астрономи откри три нови планети извън Слънчевата система, които засилват увереността на учените, че във Вселената има други светове, подобни на Земята, съобщава Дейли Телеграф.

Откритието на планетите е в рамките на проекта Wide Area Search for Planets и ще се оповести по време на международната конференция по екзопланети в град Сучжоу, Китай. WASP е най-амбициозният проект в света, търсещ големи планети. Той използва суперкамери, които наблюдават милиони звезди.

Проф. Ендрю Камерън от университета "Сейнт Андрюс" казва, че новите находки се прибавят към две планети извън Слънчевата система, открити миналата година. И трите планети - наречени WASP-3, WASP-4 и WASP-5, са подобни на Юпитер, но обикалят толкова близо около звездите си, че "годината" им има продължителност по-малка от два дни. Това са сред най-кратките известни на астрономите орбитални периоди.

Поради факта, че са много близо до звездата си, техните повърхности вероятно ще са нагрети до повече от 2000 градуса по Целзий и няма да са подходящи за живот. Откриването на планети с масата на Юпитер, които обикалят около други звезди, обаче засилва вярата, че съществуват много планети с размера на Земята.

Новите планети са открити, докато минават или "транзитират" пред породилата ги звезда. Това намалява част от звездната светлина.
Д-р Коел Хелиер от Университета в Кил (Германия) обяснява, че когато видят транзитираща планета, учените могат да изчислят големината, масата и състава й и да изучават как се образуват слънчеви системи.

Планетата WASP-3 е открита с камерата супер WASP, инсталирана на Канарските острови. Д-р Дон Полако от Куинс Юнивърсити в Белфаст казва: "Ние сме единственият екип, който е открил транзитиращи планети както в Северното, така
и в Южното небесни полукълба".

Супер WASP е консорциум от осем института, които включват Кеймбриджкия университет, "Институто де астрофисика де Канарияс", група телескопи "Исак Нютон", Университета в Кил, Лестърския университет, Оупън юнивърсити, Куинс юнивърсити в Белфаст и университета "Сейнт Андрюс".

Консорциумът работи с две роботизирани обсерватории - за Северното полукълбо, инсталирана на о. Ла Палма в Канарски острови сред групата телескопи "Исак Нютон", и за Южното - в Южна Африка. Финансирането е осигурено от UK Universities и Комитета за наука и технология към британското правителство.