Два нови вида динозаври откриха в АнтарктидаИзследователи на Антарктида откриха два нови вида динозаври. Това съобщи електронното издание NEWSru, като се позова на американското Национално научно общество.

Вкаменените останки на двата гущера са открити от два независими екипа, работещи на няколко хиляди километра един от друг.

Най-забележителната находка е открита на остров Джеймс Рос. Екипът на Джад Кейс и Джеймс Мартин се е натъкнал на останки от хищен динозавър, далечен родственик на знаменития тиранозавър. Намерен е един крак, както и фрагменти от челюстта му.

Хищният гущер е висок 2-2.5 метра и външно напомня не само на тиранозавъра, но и на по-малкия велоцераптор.

Изследователите смятат, че популацията на динозаврите е съществувала на Антарктида дълго, след като в другите части на света те са били изместени от топлокръвни животни. Изненадата е, че тези примитивни животни не са живели толкова дълго никъде другаде, колкото на Антарктида, смята Джад Кейс, професор по биология от Калифорния.

По предварителни данни, намерените останки са от края на варовиковия период (преди 144 - 65 млн. години).

Другата група биолози, оглавена от палеонтолога Уилям Хамър, работи във вътрешността на континента. Те са успели да открият фрагменти от скелета на тревопасен динозавър, наподобяващ брахиозавъра и диплодока.

Находката е направена в областта, известна като възвишението Кирпатрик. По времето на динозаврите тази част от земната повърхност е била низина, в която е текла река, след което е започнала да се издига, вследствие на тектоничните процеси.

Находката на Хамър се отнася към най-ранния период от съществуването на динозаврите, преди около 200 млн. години.

Според изследователите напълно вероятно е този примитивен тревопасен гущер да е прародител на гигантския диплодок - най-големият тревопасен динозавър. Предполага се, че той е бил дълъг около 10 метра заедно с опашката, а на височина е достигал до метър и половина.

Засега и двата динозавъра нямат имена.