Американските астронавти Джеф Уилямс и Кейт Рубинс, които са част от екипажа на Международната космическа станция (МКС), са излезли в открития космос за втори път в рамките на две седмици, съобщиха от американската космическа агенция НАСА.

Целта на двамата астронавти е да отстранят резервен терморадиатор с цел да се предотврати изтичане на охлаждаща течност. Астронавтите освен това ще проверят закрепващите елементи на слънчевите батерии и ще монтират първата от камерите, които по-нататък ще бъдат използвани за контрол на скачването и разкачването с МКС.

За командира на екипажа Джеф Уилямс това е петото излизане в открития космос, а за бордовия инженер Кейт Рубинс - второто.

При предишното си излизане на 19 август 58-годишният Уилямс и 37-годишната Рубинс инсталираха първия от двата нови многофункционални стиковъчни възела, на които ще пристигат товарните космически кораби. Астронавтите извършиха също и подготвителни работи за инсталирането на втория стиковъчен възел, който ще бъде докаран на МКС през 2017 г. и ще се намира на модула "Хармъни".

За членовете на екипажа на станцията това е 195-ото излизане в открития космос от 1998 г.