Учените Джон Хопфийлд и Джефри Хинтън спечелиха Нобеловата награда за физика за 2024 г., съобщава "Ройтерс".

Отличието им бе присъдено за открития и изобретения, които позволяват машинно обучение в рамките на изкуствени невронни мрежи.

Наградният фонд е в размер на 11 милиона шведски крони (1,1 милиона долара) и се разпределя между победителите, ако има няколко. Наградата за физика се присъжда от Кралската шведска академия на науките.

"Тазгодишните двама Нобелови лауреати по физика са използвали инструменти от физиката, за да разработят методи, които са в основата на днешното мощно машинно обучение", посочват от академията.

Смятана за най-престижната награда за физика в света, Нобеловата награда е създадена заедно с тези за постижения в науката, литературата и мира по завещанието на Алфред Нобел.

Наградите се присъждат с няколко прекъсвания от 1901 г. насам, въпреки че Нобеловата награда за икономика е въведена по-късно в памет на шведския бизнесмен и филантроп, натрупал състояние с изобретяването на динамита.

Като се изключат понякога противоречивите избори на Нобелови лауреати за мир и литература, физиката често предизвиква най-големия фурор - списъкът с предишни победители включва научни суперзвезди като Алберт Айнщайн, Нилс Бор и Енрико Ферми.

Миналогодишната награда за физика беше присъдена на Пиер Агостини, Ференц Краус и Ан Л'Юлие за работата им по създаването на ултракъси светлинни импулси, които могат да дадат моментна снимка на промените в атомите, като потенциално подобряват откриването на болести.

Нобеловата награда по физика е втората, присъдена тази седмица, след като американските учени Виктор Амброс и Гари Рувкун получиха отличието за медицина заради тяхното откритие на микроРНК и нейната роля в регулирането на гените - нещо, което хвърля светлина върху това как клетките се специализират.

Започва Нобеловата седмица

Започва Нобеловата седмица

Отличията се връчват за постижения в медицината и физиологията, физиката, химията, литературата и мира