Американската технологична компания Facebook смени името си на Meta. Това съобщи нейният основател Марк Зукърбърг на онлайн презентация по време на годишната конференция на компанията..

"Сега се казваме Meta", каза той.

Facebook сменя името си?

Facebook сменя името си?

Зукърбърг ще го обсъди на годишната конференция на компанията на 28 октомври

"Аз харесвам класическото образование, а думата "Мета" идва от гръцката дума, означаваща "след". За мен това символизира факта, че винаги можеш да построиш нещо друго", каза Зукърбърг.

Според него новата марка ще отразява фокусирането на компанията към метавселената, където човек ще изостави екраните и ще изпита ефекта от присъствието си във виртуалната реалност.

Създадената от технологичния гигант социална мрежа обаче запазва името си. Ребрандирането няма да засегне и Instagram и Whatsapp, а само за компанията-майка, която ги притежава.

Ребрандирането е част от амбициите на компанията да създаде "метавселена" - виртуална реалност, която премахва границите между физическия и цифровия свят.

Смяната на името се разглежда и като опит за подобряване на имиджа на фона на скандали и критики за бизнес практиките на Facebook.

Facebook изгражда "метавселена", създава за целта 10 000 работни места в ЕС

Facebook изгражда "метавселена", създава за целта 10 000 работни места в ЕС

"Нова фаза на взаимосвързани виртуални преживявания"

Бившият служител на технологичния гигант Франсис Хауген обвини компанията, че поставя "печалбите над безопасността".

През 2015 г. Google преструктурира компанията си, като нарече компанията-майка Alphabet, но името не се наложи, припомня Би Би Си.