Унгарски ентусиасти проектират персонален летателен апарат с название Flike, прототипът на който вече минава първи изпитания. Flike представлява трикоптер, снабден с три сдвоени витла, които се задвижват от електромотори, съобщава технологичният сайт PixelMedia.bg. Захранването на последните се осъществява от литий-йонни акумулаторни батерии.

Прототипът на Flike с полетно тегло 210 кг се е откъснал успешно от земята, задържал се е няколко секунди във въздуха и след това меко е кацнал. Това е положителен резултат, особено като се има предвид, че проектът се развива едва от около година.

Разработчиците твърдят, че в окончателната си версия Flike ще може да лети с едно зареждане на батериите 15-20 минути в режим на зависване на едно място и 30-40 минути в нормален полет. Управлението на трикоптера не е по-сложно от управлението на обикновен мотоциклет.

Flike е снабден със средства за осигуряване на безопасност, които позволяват да се извърши кацане даже ако един от пропелерите излезе от строя. Сега ентусиастите проектират втори прототип на трикоптера. В бъдеще тези летателни апарати може да влязат в серийно производство, стига разработчиците да намерят инвеститори за своя проект.