За трето поредно тримесечие доставките на хардуер у нас излизат на плюс, отчетени в евро. Ръстът през четвъртото тримесечие на 2010 година е двуцифрен спрямо същия период на миналата година, съобщи technews.bg, като се позова на независимата анализаторска агенция CBN.

Наблюдава се ръст в доставките на компютърни системи, принтерни устройства, компютърни компоненти и токозахранващи устройства. Спад има при видео устройствата, частите и аксесоарите, сочи анализът. Преносимите компютри вече заемат 37% от общите доставки.

Въпреки добрите данни за импорта през последните три тримесечия на 2010 г., доставките на компютърен хардуер, измерени в щатска валута - основната валута на технологичния бизнес - не могат да прескочат нулата и остават на минусова територия.

Остава под въпрос дали след скока на доставките и свиване на потребителското търсене вносителите са успели да продадат стоката или складовете все още са пълни. Интересен факт, отбелязан от CBN, е, че експортът на компютърен хардуер през 2010 година продължава силно да расте с темпове, много по-бързи от импорта.

Прогнозата на агенцията за продажбите на настолни спрямо мобилни компютри през 2010 година е те да са достигнали впечатляващото за България съотношение от приблизително 1:3 в полза на мобилните. На тази основа CBN препоръчва на фирмите и публичният сектор да развиват сферата на мобилните решения.