Google, Intel и много други ИТ компании стартираха инициативата "Climate Savers Computing Initiative", съобщават от TechNews.bg.

Основната задача на проекта е да накара производителите и потребителите да използват по-ефективни електрически регулатори за захранване на компютрите.

Проблемът е, че около 50% от енергията доставена в компютъра, всъщност никога не се използва в работата му, коементират специалисти.

Що се отнася до сървърите, там загубата на енергия е около 30%. И в двата случая енергията се губи, преди още да е била свършена каквато и да е работа от компютъра. А когато PC-то стои неизползвано, дори се губи допълнително електричество.

Ако използват по-ефикасни по отношение на енергията компоненти, компютрите и сървърите ще могат да оползотворят 90% от доставеното им електричество.

Собствените сървъри на Google вече използват между 90% и 93% от идващото към тях електричество.

Проблемът обаче не се състои в липсата на технологии, а в цената, коментират от Intel. Подобряването на енергийната ефикасност в желаните норми ще увеличи с $20 продажната цена на персоналния компютър и с $30 тази на един сървър.

Новосъздадената организация ще се опита да намали допълнително консумацията на електричество, като овладее времето, през което компютърът стои без работа и като подобри останалите му компоненти.

В момента, един неоптимизиран компютър консумира електричество за около $30 на година, за да работи, а оптимизираният РС ще може да намали този разход до $10.

Основна цел на "Climate Savers" е до 2010 година масовите компютри и сървъри да бъдат енергийно ефикасни на поне 90%.