Google проучва използването на изкуствен интелект за писане на новинарски статии, като освен това води преговори с новинарски организации за това как тези инструменти да помагат на журналисти. Това каза говорител на компанията вчера, съобщава "Ройтерс".

От Google още не са назовали имената на издателите, но според New York Times са проведени дискусии с Washington Post, News Corp (собственик на Wall Street Journal), самите New York Times и др.

Новината идва няколко дена след като от Associated Press са заявили, че ще си партнират със собственика на ChatGPT - OpenAI. Целта им е да проучат използването на изкуствен интелект при писането на новини. Тази сделка може да създаде прецедент за подобни партньорства между индустриите. Явно Google не иска да остава назад спрямо съперника си.

Въпреки че някои издания вече използват изкуствения интелект за да генерират своето съдържание, от новинарският бранш изостават в усвояването на тази нова технология. Причината са опасения, че използването ѝ може да генерира фактически невярна информация. Друго съображение е, че би било трудно да се разграничи дали авторът на дадено съдържание човек или компютър.

45% от българите очакват изкуственият интелект да краде работни места, 4% - да отвори нови

45% от българите очакват изкуственият интелект да краде работни места, 4% - да отвори нови

Младежите са по-позитивно настроени

Според Google, изкуственият интелект би могъл да помогне на журналистите при измислянето на заглавия, както и при ползата на различни стилове на писане. Компанията добави, че още е в начален стадий на проучването и увери, че "тези инструменти не са предназначени и не могат да заменят съществената роля, която журналистите имат в докладването, създаването и проверката на фактите в техните статии."

Някои ръководители на новинарските компании, към които се е обърнал Google описват предложението като обезпокоително, каза New York Times. Те са поискали анонимност. Инструментът който им е бил представен се нарича Genesis вътрешно в Google.

Говорител на News Corp отказа да коментира предложението, но изтъкна, че компанията има "отлични отношения с Google" и оценява дългосрочния му ангажимент към журналистиката.