суперкомпютри – хакерска атакаНай-големите американски суперкомпютрърни системи бяха подложени на добре координирана хакерска атака.
От ударите пострадаха Националният център за атмосферни изследвания в Станфорд, Суперкомпютърният център в Сан Диего и Националният център за суперкомпютърни приложения в университета в Йлинойс.

Хакерската атака е била в края на март и началото на април, но информация за нея бе обявена едва днес. Независимо, че в официалните изявления нищо не се казва на нанесени щети, експертите предполагат, че нападението би могло да има бъдещи последствия.

АП съобщава, че при атаката хакерите са получили достъп до изчислителните мощности на компютърните центрове.

Освен това при нападението е засегната широколентовата мрежа TeraGrid, осигуряваща връзката между различни научни организации.
Най-много са пострадали сървърите на Националния център за атмосферни изследвания, както и сървърите, включени в TeraGrid. Докато специалистите са установявали атаката, тези машини са били изключени от Интернет, съобщава електронното издание NEWSru.

Според специалистите, това нападение би могло да бъде репетиция да крупна DoS-атака на ключови възли на глобалната мрежа или он-лайн ресурси. Огромните изчислителни мощности и високоскоростни канали на суперкомпютрите са много подходящи за това, коментират експертите.

Спецслужбите издирват хакерите, но шансовете да бъдат открити са твърде малки, отбелязват агенциите.