Хартиен CD от Sony В Япония бяха представени първите в света “хартиени” компакт-дискове за аудио- и видеоплейъри.

За разлика от стандартните носители, които се правят от вредни за околната среда пластмаси, новите се състоят от 50% обикновена хартия. Те са разработени от корпорацията Sony, в сътрудничество с типографската компания Toppan, съобщава електронното издание NEWSru.

Използването на хартия позволява съществено да се намали загубата на материал при разширяването на обема на носителя. Паметта на новите полухартиени дискове със стандартен диаметър от 12 сантиметра е 25 гигабайта.

Внедряването на хартиени CD и DVD стана възможно, след като преди няколко години в Япония разработиха нов стандарт за запис на по-голям обем информация на DVD чрез син лазер.

Хартията не пропуска светлината и не трябва да се използва при обикновените дискове, тъй като слоят, на който се съдържа информацията, се намира във вътрешността им. При големите дискове, записани със син лазер този слой се намира на повърхността и затова всичко останало може да се замени с по-леки материали.

Появата на хартиен диск на Sony се свързва с “войната на форматите”, която се води между най-големите производители на средства за цифрови записи. Главните конкуренти на Sony, която работи заедно с Pioneer и Sharp, са Toshiba и NEC, които също разработват свой стандарт за запис със син лазер.