Малс Марсоходът Spirit, също както и Opportunity, откри признаци, че на Марс е имало вода. До този извод достигнаха специалистите от Лабораторията по реактивно движение в Пасадена, след като бяха готови резултатите, получени при изучаването на камъните на кратера на дъното на кратера Гусев.

Във вътрешността на тъмната на цвят пореста скала с вулканичен произход марсоходът е открил вещество с по-светъл цвят, което силно напомня минералите, кристализиращи с помощта на водата.

Според учените ако такъв камък бъде намерен на Земята, то би било естествено да се каже, че той е с вулканичен произход и е бил подложен на въздействието на вода.

Течността - вода с разтворени в нея минерали – може да е въздействала на застиващата разтопена магма, но това може да се е случило и значително по-късно – когато камъкът е бил вече твърд.

За да събере тези данни, апаратът е трябвало да издълбае 2-милиметрови отвори в скалата, съобщава електронното издание NEWSru.

Все още не може да се каже какво количество вода е имало в кратера Гусев, но е ясно, че е била много по-малко от района на обратната страна на Марс, където работи марсоходът Opportunity.
В началото на седмицата експертите съобщиха, че апаратът е открил доказателства за наличието на голям воден басейн преди хиляди години.