Техническият директор Рич Грийн напусна мобилните гиганти Nokia, съобщи кaldata.com. Според официалното изявление на компанията Грийн изоставя екипа си, за да разреши свои проблеми от лично естество. Голяма част от медиите и анализаторите обаче са на мнение, че техническият директор на Nokia просто не е успял да издържи на управлението на Стивън Елоп.

Финландските журналисти твърдят, че техническият директор на Nokia няма никакво намерение да става отново част от стратегията на новия шеф на компанията. Напомняме ви, че Рич Грийн беше един от яростните поддръжници на мобилната операционна система MeeGo, която беше изоставена с "помощта" на Елоп. Именно тази стратегическа стъпка вероятно е станала основен мотив за Рич Грийн да напусне Nokia.

Той се присъедини към екипа на Nokia през изминалата 2010 година. Грийн стана технически директор на компанията след повече от успешна двадесетгодишна кариера в Sun Microsystems. Постиженията му там се свързват предимно с ръководството на процеса по преминаването на Java кода в мобилните телефони.

При наемането си в Nokia през 2010 година Грийн четвъртият поред технически директор за последните пет години. Очевиден е проблемът на компанията с откриването и назначаването на подходящ човек за тази длъжност. По неофициална информация заместник на Рич Грийн ще бъде Хенри Тири. В момента той заема длъжността на ръководител в изследователския център на Nokia.