Основателят и ръководител на Tesla Илон Мъск възнамерява да купи Twitter, компанията, която притежава едноименната социална мрежа.

Мъск предлага 54,2 долара на акция, което включва 18% премия спрямо цената на затваряне на борсата в сряда. Офертата на Мъск оценява компанията на 43,39 млрд. долара.

Мъск вече притежава 9,2% дял в Twitter, а дружеството му предложи място в борда на директорите. Условието за това беше, че не може да притежава повече от 14,9% от акциите. Тогава Мъск отказа да заеме мястото си в борда.

Днес Мъск коментира че това е неговата "най-добра и последна оферта", но че ще преразгледа позицията си като акционер, ако офертата му бъде отказана.

Главният изпълнителен директор на Tesla е изпратил писмо с офертата до компанията в сряда вечерта, по информация на CNN.

"Инвестирах в Twitter, тъй като вярвам в потенциала му да бъде платформа за свобода на словото по целия свят и вярвам, че свободата на словото е обществен императив за функционираща демокрация", е заявил той в писмото, което изпрати до Twitter. "Откакто направих инвестицията си обаче, сега осъзнавам, че компанията няма да процъфтява, нито ще служи на този обществен императив в сегашния си вид. Twitter трябва да бъде трансформиран в частна компания."

"Twitter има изключителен потенциал. Аз ще го разгърна", уверен е още Мъск.

В момента активите на милиардера са на стойност 260 милиарда долара според Bloomberg Billionaire's Index. Пазарната оценка на Twitter е около 37 милиарда долара.

След излизането на новината за намеренията на Илон Мъск акциите на Twitter скочиха с 13% в предварителната пазарна търговия.