Обвиниха Microsoft в „недопустимо подкупване", заради намеренията на компанията да вземе участие в проекта „Лаптоп за всяко дете" (OLPC), съобщават от TechNews.bg.

Според английските активисти, инсталирането на Windows на стодоларовите лаптопи за децата от най-бедните страни в света е опит на софтуерния гигант да заеме доминиращо положение на този пазар.

Софтуерът с отворен код е един от начините за развитие на така наречената икономика на знанията в най-бедните страни. Microsoft искала да запази най-големите печалби от тази икономика за вече утвърдени и богати софтуерни корпорации като самата нея.

Още от началото на 2006 г. между инициаторите на проекта и Microsoft възникнаха разногласия, в резултат на които софтуерният гигант се канеше да създаде алтернатива на OLPC. Съществуваха мнения, че евтините компютри ще се управляват от Linux, или от специална версия на Windows CE.

В крайна сметка още не е известно каква операционна система ще бъде инсталирана на OLPC. Първите прототипи на машини вече са в Microsoft, чийто специалисти инсталират Windows върху тях.

Нещо повече, на машините се поставя допълнителен слот за разширение на паметта.
Негропонте, който се познава от дълги години с Бил Гейтс, потвърди, че "SD слотът се слага само заради Бил." Този слот ще увеличи вътрешния капацитет на машината от 512 МВ на 1.5GB, което е необходимият минимум за работа на „по-леките" версии на Windows XP - Home и Starter.