iphoneApple са на път да „затворят" потребителите си още повече. Собствениците на iPhone, които трябваше да свикнат с почти пълната невъзможност да сменят батерията и паметта на смартфоните си, съвсем скоро ще трябва да се откажат и от сменяемите SIM карти.

Хората на Стив Джобс преговарят с компанията Gemalto за производствона специалната микросхема, съобщи technews.bg, позовавайки се на gigaom.com.

Ако подобна идея бъде реализирана, потребителите ще могат да купуват iPhone от всеки магазин и да избират един от няколко оператора, информацията за които ще бъде заложена в чипа.

В момента Apple продава своя флагмански продукт чрез изключителни партньорства с избрани телеком оператори, от което много потребители са недоволни. iPhone ще се активира с помощта на специално приложение. На потребителите няма да се налага да посещават магазин на оператора и да сключват на място договор с него.

Все още не е ясно как смартфонът ще се включва към други от заложените в чипа мрежи и дали изобщо ще има такава възможност, но опитът с други подобни решения на Apple ни кара да предположим, че това поне в първата година няма да бъде възможно по „легален" начин.