суперкомпютър - Испания Испания обяви плановете си за изграждане на най-мощния суперкомпютър в Европа. Правителството заяви, че системата ще бъде сърцето на новия център за медицински и климатични изследвания.

Конструирането на новия суперкомпютър ще струва 87 милиона долара и ще отнеме около 4 години. Паметта на новата машина ще бъде 9 терабайта, което се равнява на обема на паметта на 18 000 стандартни персонални компютъра, съобщава Би Би Си.

Министърът на науката и технологиите Хуан Коста заяви, че новата машина ще помогне в борбата с нелечимите болести и засушаването и ще работи за нови достижения в областта на промишления дизайн.

За разработката на свръхмашината испанското правителство обяви създаването на национален изследователски център, съвместно с IBM.

Изследването на болестта на Алцхаймер и Кройцфелд-Якоб, както и радикалните климатични изменения ще бъдат приоритетите на новата институция.

Изобретателите заявяват, че суперкомпютърът ще отстъпва единствено на японската система Earth Simulator.

Изследователският център ще бъде базиран в Каталуния, традиционно считана за най-развития технологично регион на Испания.