Италиански съд се е произнесъл, че прекомерната употреба на мобилен телефон, свързана с работа, причинява развитие на доброкачествен мозъчен тумор. Това съобщава "Гардиън".

С решението, което може да стане знаково, съдът в северния град Иврея присъди на ищеца пенсия, финансирана от държавата.

Решението подлежи на обжалване.

57-годишният Роберто Ромео твърди, че служебните му задължения го принуждавали да употребява мобилен телефон по 3-4 часа всеки работен ден в продължение на 15 години.

"За пръв път в света съд е установил причинно-следствена връзка между неподходящата употреба на мобилен телефон и тумора на мозъка", се казва в изявление на адвокатите на Ромео.

Роберто Ромео заяви, че не иска да демонизира мобилните телефони, но вярва, че трябва да сме по-наясно как да ги използваме.

"Аз нямах избор, освен да използвам мобилния си телефон, за да разговарям с колеги и да организирам работата - в продължение на 15 години аз се обаждах през цялото време, от вкъщи, в колата", споделя Ромео.

Той допълва, че започнал да усеща, че дясното му ухо е блокирано през цялото време. Туморът бил диагностициран през 2010 година. За щастие той бил доброкачествен. Мъжът обаче повече няма да може да чува, защото се е наложило лекарите да премахнат слуховия му нерв.

Здравен експерт е изчислил, че увреждането на Ромео е 23% телесната му функция. Това накарало съдията да отсъди компенсация в размер на 500 евро на месец, които да бъдат плащани от националната осигурителна схема, покриваща трудови злополуки.

Научни изследвания за потенциалните здравни рискове от мобилни телефони до голяма степен стигнаха до извода, че те не представляват сериозен риск за човешкото здраве на нивото на употреба от повечето хора.

По-интензивната употреба може да представлява известен риск, според други изследвания. Много експерти казват, че е твърде рано, за да се направи правилна оценка на това, което представлява сравнително нова технология.