Пожарникарите в Калифорния използват изкуствен интелект, за да помогнат за откриването на горски пожари, предава "Ройтерс". Те подават видео от повече от 1000 камери, стратегически разположени в целия щат, в машина, която предупреждава първите, които реагират, кога да се мобилизират.

Като пример за потенциала на програмата ALERTCalifornia AI, стартирана миналия месец, камера забеляза пожар, който е избухнал в 3 сутринта местно време в отдалечената Национална гора на Кливланд на около 80 км източно от Сан Диего.

Системата е предупредила капитан на пожарната, който е извикал около 60 пожарникари, включително седем противопожарни автомобила, два булдозера, два цистерни с вода и два екипажа. В рамките на 45 минути пожарът е бил потушен, каза Кал Файър.

Разработена от инженери от Калифорнийския университет в Сан Диего, използвайки AI от DigitalPath, компания, базирана в Чико, Калифорния, платформата разчита на 1038 камери, поставени от различни обществени агенции и енергийни компании в целия щат, всяка от които може да се върти на 360 градуса и да бъде командвана на отдалечени оператори.

Нийл Дрискол, професор по геология и геофизика в UCSD и главен изследовател на ALERTCalifornia, каза, че размерът на извадката досега е твърде малък, за да се правят заключения.

Кал Файър се надява, че технологията може един ден да послужи като модел за други щати и страни по света, необходимост, подчертана от необичайно опустошителните горски пожари в Хавай , Канада и Средиземно море този сезон.

"Тя е 100% приложима навсякъде по света, особено сега, когато преживяваме много по-големи и по-чести режими на пожари и с изменението на климата", каза Сузан Лейнингер, специалист по разузнаване на Cal Fire в Ел Кахон, точно на изток от Сан Диего .

Част от работата на Leininger е да помага на машината да се учи. Тя преглежда предварително записано видео от мрежата на камерите за това, което AI смята за пожар, след което казва на машината дали е било правилно с двоичен отговор "да" или "не". Всякакви явления могат да предизвикат фалшив положителен резултат: облаци, прах, дори камион с димящи изгорели газове.

Със стотици специалисти, които повтарят упражнението нагоре , AI системата вече е по-точна само след няколко седмици, каза Дрискол.

Отвъд мрежата от камери, платформата събира огромни количества допълнителна информация, включително въздушно проучване за количествено определяне на растителността, която би подхранвала бъдещи пожари и картографиране на земната повърхност под короната, каза Дрискол.

Самолети и безпилотни летателни апарати също събират инфрачервени и други данни за дължини на вълните извън възможностите на човешкото зрение.

През зимата системата може да измерва атмосферните реки и снежната покривка. Екипът на UCSD също събира данни за белези от изгаряне и тяхното въздействие върху ерозията, разпръскването на седименти, качеството на водата и качеството на почвата, каза Дрискол.

Данните, които са достъпни за всяка частна компания или академичен изследовател, биха могли в крайна сметка да бъдат използвани за моделиране на поведението при пожар и подобряване на все още непредвидени AI приложения за изучаване на околната среда.

Горски пожари в Мауи взеха 36 жертви, 11 000 души са евакуирани

Горски пожари в Мауи взеха 36 жертви, 11 000 души са евакуирани

Хавайските острови поискаха Байдън да обяви извънредно положение