Стъкло, разработено в Харвард, може да премине от прозрачно до непрозрачно само с използването на електрически ток.

Дали завесите ви правят сърдити и щорите ви носят мрачно настроение? Това, което ви трябва, е прозорец, който ви предлага ясна гледка или интимност, само с натискането на един бутон.

Регулиращото стъкло, което става от прозрачно до непрозрачно, е разработено още преди няколко години, с помощта на нанокристали и метални наноструктури. Проблемът е, че това са скъпи и трудни за производство материали.

Професорът Дейвид Кларк и кандидата на науките Самуел Шиън, от училището по инженерство и приложни науки Харвард Джон А. Полсън, твърдят, че техният нов метод може да бъде много по-евтин за производство. Те са го описали подробно в доклад, публикуван в списание Optics Letters.

Състои се от лист стъкло, разположено между два листа от ясен, мек еластомер. Те са напръскани с покритие от сребърни наножици. Това е, което прави производството толкова просто.

"Тъй като това е физическо явление, а не въз основа на химическа реакция, е по-прост и по-евтин начин регулиращите прозорци да бъдат достъпни за хората", посочи Кларк.

Еластомерният лист деформира прозореца по такъв начин, че да разсейва светлината, което прави повърхността мътна за по-малко от една секунда.

Университетът е подал патент за технологията, а Кларк и Шиън работят върху подобряване и усъвършенстване на стъклото.