Възможно е пиратството да не е толкова вредно за музикалната индустрия, колкото бива изтъквано от звукозаписните компании. Това твърди изследване на Европейската комисия, цитирано от PixelMedia.bg. То подробно разглежда навиците в интернет на 16 000 души.

Резултатът от наблюденията е доста изненадващ – не само пиратството не вреди, но вероятно дори помага на звукозаписните компании. Оказва се, че огромна част от хората, които са си купували музика легално са я сваляли безплатно на компютъра си преди това.

„Изследванията ни показват, че пиратството не застрашава дигиталния пазар на музика. Въпреки че има нарушаване на интелектуалната собственост, малко вероятно е да има вреда върху приходите от продажби в интернет“, отбелязва Европейската комисия.

Резултатите от това изследване едва ли ще се харесат на звукозаписната индустрия. Тя води постоянна война с пиратството на всички възможни фронтове, като редовно изтъква, че нелегалното сваляне на музика води до загуби в размер на десетки милиарди долари годишно. Дали обаче няма сериозен елемент на преувеличаване във всички тези твърдения?