Успешно тестово спускане направи батискафът, с който известният режисьор Джеймс Камерън смята да се спусне в Марианската падина.

Извършихме няколко безпилотни спускания и издигания, коментира авторът на „Терминатор", „Бездната", „Титаник", „Аватар".

По думите му батискафът е стигнал до дъното на падината, почти на 11 км. дълбочина.

Камерън, заедно с екип специалисти, от днес е в района на падината в Тихия океан, за да може в близките дни да се спусне с батискафа си до най-дълбоката точка на Земята.

Режисьорът планира да се спусне в Бездната Чалънджър, която е най-дълбокият участък на Марианската падина с едноместния батискаф Deepsea Challenger, изработен по специална негова поръчка в Австралия.

Подводният апарат е с необичайна форма - тънък и висок 7,3 метра. Според специалистите това ще облекчи придвижването.

Той е оборудван с голямо количество прожектори, които ще позволят да се направят множеството планирани снимки.

Планира се апаратът да вземе от Бездната Чалънджър и образци от растителност, вода и някакви животински видове.

До момента само един път хора са се спускали в падината. През 1960 година лейтенантът от ВМС на САЩ Дон Уолш и френският изследовател Жак Пикар достигат дъното й с батискафа Trieste. Те откриват шест вида организми, в това число и плоски риби, дълги до 30 см.

Камерън разказва, че батискафът му струва 7 млн. долара, а плавателният съд Mermaid Sapphire, който осигурява операцията е нает за 40 хиляди долара на ден.