Китай готви нови правила, според които децата под 18-годишна възраст трябва да бъдат ограничени до максимум два часа на ден на своите смартфони. Това обяви Администрацията за киберпространство на Китай, съобщава "Ройтерс".

Съобщението за новите регулации доведе до срив в акциите на технологичните компании в страната.

От администрацията са заявили, че на мобилните устройства е необходимо да въведат така наречените програми за второстепенен режим, които да забраняват на потребители под 18 години достъп до интернет на мобилни устройства от 22:00 до 6:00 сутринта.

Необходимо е още устройствата да слагат времеви ограничения за ползване съгласно предложените промени.

Предвижда се потребителите на възраст от 16 до 18 да имат право на два часа на ден. Децата на възраст от осем до 16 ще получават по един час, а на децата под осем-годишна възраст ще бъдат разрешени само осем минути.

Администрацията за киберпространство на Китай обаче допълни, че родителите трябва да имат възможността да премахват времевите ограничения за своите деца.

Правилата ще са отворени за обществено обсъждане до 2 септември.

Китай се прицели в "цивилизован" интернет с акцент върху "социалистическите ценности"

Китай се прицели в "цивилизован" интернет с акцент върху "социалистическите ценности"

Китайските регулатори се опитват да засилят контрола върху обществото с по-строг надзор върху редица сектори

В резултат на съобщението от регулатора акциите на китайските технологични фирми спаднаха. Явно съобщението не се е харесало на инвеститорите.

Акциите на Bilibili (9626.HK) и Kuaishou (1024.HK) се понижиха съответно с 6,98% и 3,53%. Tencent Holdings (0700.HK), която държи китайското приложение WeChat, отчете спад с 2,99%.

Според адвокатът Шя Хайлон от кантората Шанхай Шенлун, правилата ще донесат много главоболия за интернет компаниите. Според него "рискът от неспазване също ще бъде много висок. Така че вярвам, че много интернет компании може да обмислят директно да забранят на непълнолетни лица да използват техните услуги."

През последните години в Китай са все по-загрижени за нивата на късогледство и пристрастяване към интернет сред младите хора. Припомняме, че през 2021 г. правителството наложи комендантски час за играчи на видеоигри под 18-годишна възраст. Това нанесе огромен удар на игрални гиганти като Tencent.

Приложението Douyin (подобното на TikTok) на ByteDance забранява на тийнейджърите да го използват повече от 40 минути.

Платформи за споделяне на видео като Bilibili, Kuaishou и ByteDance от 2019 г. предлагат "тийнейджърски режим", който ограничава достъпа на потребителите до съдържание и продължителността на използване.

Хората прекарват 1/3 от деня си в мобилни приложения

Хората прекарват 1/3 от деня си в мобилни приложения

TikTok е най-теглената апликация в световен мащаб