Доставчиците на мобилни услуги в Китай получиха директива да използват роден стандарт за излъчване на телевизия по мобилни телефони. Това реши регулиращият орган в тази област, съобщават от Technews.bg.

Миналата седмица Държавната администрация за радио, филми и телевизия (SARFT) обяви новия стандарт STiMi (Satellite Terrestrial Interactive Multi-service Infrastructure) на международен форум за мобилна телевизия. Стандартът е китайска разработка и ще започне да се използва в страната от следващия месец.

STMi превъзхожда стандартите на други страни, тъй като използва сателитна технология, твърди китайски учен, участвал в разработката.
Водещите доставчици на мобилни услуги като China Mobile и China Unicom вече оперират собствени системи за мобилна телевизия, а абонатите им надвишават 1,5 милиона.

Според държавни източници, между доставчиците на мобилни услуги и SARFT няма никакъв конфликт на интереси. Настоящата битка е между родната индустрия и разработчиците на чужди стандарти, допълва представителят на SARFT.

Местните доставчици обаче са на мнение, че налагането на новия стандарт ще бъде трудна задача, тъй като малко компании ще бъдат заинтересовани да инвестират в него.
В момента в Китай има около 420 милиона абоната на мобилни услуги, като само от януари досега техният брой се е увеличил с 30 милиона.