пчелаФеноменът на изчезващите пчели, който се наблюдава по целия свят, вероятно отчасти се дължи на употребата на клетъчни телефони, съобщава gsmreview.bg

Рязкото намаляване на броя на пчелите е сериозен проблем, защото те опрашват много от земеделските култури. До този момент учените не са могли да изяснят точните причини за синдрома и затова има няколко теории по въпроса.

Според актуално изследване, проведено от Даниел Фавр от Швейцарския федерален технологичен институт, сигналите от клетъчните телефони сериозно вредят на пчелите и дори ги убиват. За целите на проучването Фавр е тествал реакциите на пчелите, намиращи се в близост до клетъчни телефони, които са в различни режими на работа - на готовност или на провеждане на разговор.

Резултатите от настоящото изследване показват, че присъствието на активно работещ мобилен телефон до пчелите има доста лош ефект върху тези насекоми", споделя Фавр в своя доклад. Пчелите са чувствителни на електромагнитните полета, генерирани от мобилните телефони. С други думи сигналите от клетъчните устройства прогонват пчелите, обясняват от gsmreview.bg

В действителност пчелите не се намират толкова близко до телефоните. Проучването осигурява база за провеждане на бъдещи експерименти, включващи такива апарати, поставени на по-големи разстояния от пчелите", заключава Фавр в своя доклад.