Kodak създаде нова технология за сензори - по-чувствителни към светлината, съобщават от DigitalWorld.bg.

Благодарение на това, е възможно да се правят висококачествени снимки с цифров фотоапарат при слаба светлина и без светкавица. Първите продукти с тази технология ще се продават през 2008 г.

С новите сензори могат да бъдат правени снимки при 2 до 4 пъти по-малко светлина, отколкото при сега съществуващите чувствителни елементи.

Сега използваната технология се базира на „Матрицата на Байер" - подреждане на червени, зелени и сини пиксели, създадена през 1976 г. от учения, работещ в Кодак д-р Брайс Байер.

В новата технология е добавен четвърти пиксел - панхроматичен, който е чувствителен към всяка дължина на вълната на светлината и респективно улавя всички цветове. Вследствие на това панхроматичните пиксели са по-чувствителни.

Настоящите сензори са снабдени с цветни филтри, които пропускат до пиксела само зелена, червена и синя светлина. В Кодак са променили този филтър така, че да филтрира само светлината, достигаща до пикселите, чувствителни към трите цвята, не и тази достигаща до панхроматичния пиксел.