Международен екип от учени установи, че кометата Лавджой изпуска големи количества алкохол в космическото пространство, както и захарни молекули, съобщи американската космическа агенция NASA.

Според получените нови данни, кометата съдържа етилов алкохол - същият, като този в алкохолните напитки, които консумираме. Това е първият подобен случай, известен на науката.

Освен че е в унисон с името на кометата, както се шегуват от NASA, откритието дава поредното потвърждение, че този вид космически обекти може да са  онзи източник на органични молекули, който е в основата на биологичната еволюция на планетата ни.

„Установихме, че количеството алкохол, което кометата Лавджой  изпускаше в пика на своята активност, се равнява най-малко на 500 бутилки вино в секунда",  разказва изследователят  Никълъс Бивър.

Международният екип от учени е открила на кометата 21 различни органични молекули в газовия „шлейф"  на кометата, сред които етилов алкохол, гликолалдехид, монозахариди.

Кометата  Лавджой (каталогизирана като  C/2014 Q2) е една от най-ярките и най-активните, наблюдавани след преминаването на  кометата Хейл-Боп  през 1997 г.
Лавджой премина през най-близката до Слънцето точка от своята орбита на 30 януари 2015 г.