Все повече компании търпят вреди от откраднати или загубени от техни служители флаш памети, стигат до този извод нови проучвания от различни компании, съобщават от TechNews.bg.

Миниатюрните устройства за съхранение на данни, известни още като флашове, могат да поберат значително количество от важната фирмена информация. Небрежност или умишлено злодеяние на служител обаче излага на риск сигурността на бизнеса.

За съжаление, бумът в използването на USB флаш драйвове, поради безспорните им удобства, носи и главоболия на собствениците и мениджърите на фирми.
В проучване, спонсорирано от компанията за сигурност Vontu, половината от анкетираните технически специалисти смятат, че на флашовете се съхранява незащитена конфиденциална информация. Една пета от тях признават, че всеки месец служители във фирмите губят поне един USB флаш с важни данни.

И ако изчезването на един лаптоп е инцидент, който няма как да остане незабелязан, то загубата на флаш минава "между капките". Повечето служители изобщо не си правят труда да отчитат липсата на USB драйва, особено като се има предвид, че тези малки джаджи често се раздават като подаръци по време на техническите семинари.

Проблемът някак си се загърбва, установява проучване на компанията Pointsec. Две трети от анкетираните специалисти по сигурност, които използват флашове, споделят, че нямат политика за сигурност, въпреки че са наясно с рисковете от загуба на важни данни.
Интересна съпоставка на удобството и риска от флаш паметта прави компанията Credant Technologies, работеща в сферата на сигурността.
Един служител може да купи USB драйв за 25 долара и да запише на него информация на стойност 25 милиона долара и няма начин, по който компаниите да предотвратят това.

Освен в бизнеса, флаш инциденти с непредвидими последици се случват и в организациите от публичния сектор, както и в армията. Наскоро на базар в Афганистан е бил открит флаш с класифицирана военна информация, изложен за продан, като американските военни въобще не знаели как драйвът е попаднал там.

В друг случай, болница в Хавай загуби през октомври миналата година флаш с данните за 120 хиляди настоящи и бивши пациенти - техните имена, адреси, социални номера и медицински записи. Подобен инцидент сполетя и университета в Кентъки, където в края на май беше откраднат флаш с персонална информация за 6500 настоящи и бивши студенти.