След като през януари беше обявено, че Лари Пейдж ще замени Ерик Шмидт като изпълнителен директор на Google, то този ход влезе в действие. Така от вчера интернет гигантът има ново началство, съобщи pcceni.bg.

Разбира се, подобно действие беше очаквано - Лари Пейдж е един от двамата основатели на Google, заедно със Сергей Брин. До 2001 година двамата функционират като президенти на търсачката, но наемат Ерик Шмидт като изпълнителен директор и председател на компанията. Целта е по-опитен бизнесмен да поеме управлението на Google, докато 27-годишните Брин и Пейдж достигнат зрялост. Очевидно този момент настъпва 10 години след наемането на Шмидт.

Естествено, това далеч не значи, че бившият шеф на Google ще напусне компанията, подчертават от pcceni.bg. Напротив, той все още ще има водеща роля в нея, заемайки поста „изпълнителен председател". Новите основни функции на Шмидт ще са външните отношения на търсачката, включително такива с правителства, бизнеси и потребители.

Лари Пейдж, от своя страна, ще поеме всекидневните операции на Google, като ще отговаря за продуктовото развитие и технологичните стратегии на компанията. Сергей Брин, другият основател на търсачката, ще се занимава с откриването и разработката на нови продукти.