Майкрософт България отпразнува 10 години от създаването си. Лидерът в софтуерната индустрия отбеляза годишнината си с Ден на отворени врати за представители на медиите.

Журналисти от най-различни медии имаха възможност лично да се запознаят с ръководителите на отделите, както и да видят работната атмосфера в софтуерната компания.
Всеки ръководител лично разказа пред журналистите каква е спецификата на отдела, който управлява.

По-голяма прозрачност пожела изпълнителният директор на компанията Огнян Киряков и обеща интересна 2009 година, в рамките, на която ще се появят много нови продукти на Майкрософт, които по думите му, ще окажат много силно въздействие като цяло в ИТ-сектора у нас.

В специално изявление за случая изпълнителният директор на корпорацията Стивън Балмър пожела още успехи на българския екип.

"10 години по-късно Майкрософт България е уважаван партньор на бизнеса, солиден инвеститор в местната икономика, образованието и социалната сфера и значим фактор за тяхното развитие", каза Огнян Киряков.

Паралелно с откриването на офиса в България, Майкрософт започва да инвестира в изграждането на партньорска екосистема. И днес вече има над 800 партньори в цялата страна.

В страната има над 4000 сертифицирани специалисти, обучени за работа с технологиите на Майкрософт, 6 сертифицирани центъра за техническо обучение и 8 тестващи центъра, както и 6 центъра за обучение и сертификация за работа с настолни продукти на Майкрософт.

Чрез инициативата на Майкрософт „Партньори в познанието" (Partners in Learning), компанията инвестира над 1 000 000 щатски долара в подкрепа на системата на средното образование в България за периода 2003-2009 г.

Целта е да улесни достъпа на училищата до технологии. По линия на тази програма, в следващите 4 години компанията ще инвестира още над 800 000 щатски долара.

Чрез програмата MSDN AA, стартирала с откриването на офиса в България, студенти и преподаватели от 25 факултета в страната имат безплатен достъп до лицензиран софтуер на Майкрософт.

През 2008 г. компанията стартира 2 нови академични инициативи в подкрепа на висшето образование. Чрез програмата Dynamics AA студенти и преподаватели от 5 университета в страната имат безплатен достъп до лицензирани бизнес решения на Майкрософт за работа и внедряване на най-съвременните системи за управление на бизнес процеси от типа ERP (Enterprise Resource Planning) и CRM (Customer Relationship Management).

Програмата DreamSpark осигурява безплатен лицензиран достъп на студенти и ученици до най-разпространените средства за разработка на софтуер, обучителни материали и възможност за безплатно сертифициране.

Над 3000 студенти и 200 преподаватели годишно посещават семинари, на които се запознават с най-новите технологии на компанията. Над 100 български студенти са стажували в развойните центрове на компанията.

Майкрософт подкрепя проекта за достъп до Интернет в малки или икономически изостанали населени места чрез изграждането на мрежа от обществени телецентрове.
В рамките на инициативата, над 10 000 души в неравностойно положение са преминали курс на обучение в мрежата. До момента направените инвестиции от Майкрософт България в проекта „Телецентрове" нахвърлят 350 000 щатски долара.

Друг проект е разработването на Speech Lab - софтуерен продукт, който трансформира текст на български език в реч с цел да се осигури достъп на хората с увредено зрение до новите технологии.

Speech Lab сe използва от над 5000 души в страната. Инвестицията, направена от Майкрософт България, възлиза на над 100 000 щатски долара.

През изминалата година Майкрософт стартира в България и програма за дарения на софтуер на неправителствени организации в социалната сфера. Към днешна дата сумата на направениете дарения възлиза на 25 000 щатски долара.