София ще е домакин на юбилейната 35-та сесия на Международната организация за космически съобщения (МОКС) Интерспутник и петата сесия на Експлоатационния комитет към тази организация, съобщават от IDG.BG.

Двете събития ще се състоят от 24 до 26 април тази година, а домакин и организатор на срещата е ДАИТС, която представя България в Интерспутник.

По време на срещата ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с дейността и перспективите пред развитието на международната организация. Очаква се в доклада си генералният директор на МОКС Интерспутник Вадим Белов, да отчете много успешна финансовата година, с над 40% увеличение на приходите в сравнение с предишната.

Планира се да бъде избран нов председател на Експлоатационния комитет с едногодишен мандат. Ще се обсъжда въпросът за присъединяване на организацията като наблюдател в Регионалното сдружение в областта на далекосъобщенията включващо Администрациите по далекосъобщения на страните от ОНД и Прибалтика.

Основните задачи на Регионалното сдружение са хармонизация и развитие на далекосъобщителните мрежи, координация в областта на научно-техническата политика, управление на радиочестотния спектър, тарифна политика в областта на далекосъобщителните услуги и взаимодействие с международните организации в областта на далекосъобщенията и информационните технологии.

В Интерспутник влизат правителствата на 25 държави. Интерес към приобщаване са заявили представителите на Индонезия. Продължава работата по присъединяването на Узбекистан, Люксембург и Малайзия.