Microsoft, Google, Yahoo и Vodafone Group ще подготвят кодекс за поведение с обединение от неправителствени организации (NGO) в подкрепа на правото за свободата на изразяването и правата на личността, съобщават от IDG.BG.

Компаниите заявиха, че новите правила са резултат от разговори с организацията Бизнес за социална отговорност (Business for Social Responsibility - BSR) и Центъра Бъркман за Интернет и общество към Харвардското юридическо училище (Berkman Center for Internet & Society at Harvard Law School).

Технологичните компании бяха под обстрел заради доставката на оборудване и програми, които допускат правителствата да цензурират информация или да наблюдават онлайн и офлайн дейностите на своите граждани.

Така например, миналата година беше критикуван подходът на Google спрямо пазара в Китай, защото той предвиждаше създаването на цензурирана местна версия на световната търсачка.

Дъщерна компания на Yahoo беше обвинена от организации за защита на човешките права в сътрудничество с китайската полиция по разкриването на политически активисти, които в крайна сметка бяха арестувани и дадени под съд за публикуването на анти-правителствени позиции и информация онлайн.

Четирите компании, които се ангажираха с инициативата, заявиха, че ще разработят рамката, която ще държи подписващите договора страни отговорни за действията им в областта на правата за свободата на изразяване и за защита на личните данни.