Таблетите Surface на Microsoft се сдобиха с наследници вчера. Устройствата включват подобрения в хардуера, като използват операционни системи Windows 8.1 за по-мощния модел и RT 8.1 за бюджетния вариант на джаджата, съобщава PixelMedia.bg.

По-евтиният от двата таблета е Surface 2.  При него е наличен чип Nvidia Tegra 4 с четириядрен процесор и 72-ядрен графичен ускорител GeForce. Освен това, таблетът има 10.6-инчов екран в резолюция 1920 на 1080 пиксела, 2 GB RAM, 3.5 MP предна камера и 5 MP задна, както и 32/64 GB флаш пространство. Животът на батерията при устройството е подобрен значително - издържа с цели 25% по-дълго, сравнено с оригиналния Surface.

Този модел използва Windows RT 8.1 - новата версия на тази много критикувана платформа. Предстои да видим дали този път Microsoft ще запише по-високи продажби - при оригиналния Surface RT това не се случи.

Pro вариантът на таблета от своя страна ще използва „пълния" Windows 8.1. Устройството може да се похвали с процесор Intel Core i5 Haswell на 1.6 GB, както и 4/8 GB RAM. Екранът е 10.6-инчов в резолюция 1920 на 1080 пиксела.

Surface Pro 2 предлага с 20% по-висока производителност на процесора от своя предшественик, както и 50% по-висока на графичния ускорител. Животът на батерията също се е увеличил драстично благодарение на чиповете Haswell - с цели 75%.

Също както и при оригиналните Surface таблети, и за новото поколение ще са налични някои аксесоари. Основният е клавиатурата Power Cover, която има и вградена батерия. Налична е и док станция за таблетите, която има три USB 2.0 порта, един USB 3.0, mini DisplayPort, Ethernet, както и изходи за audio In и audio Out.

Surface 2 и Surface Pro 2 ще се появят на пазара след месец на 22 октомври. Базовата версия на бюджетния модел струва 449 долара, докато по-мощният има стартова цена от 899 долара.