Microsoft подаде два съдебни иска срещу търговци на Интернет-домейни, които се занимават с регистрация на имена, наподобяващи някаква конкретна марка, с цел след това да ги продадат на собственика на марката или да печелят от реклама, съобщават от IDG.BG.

Първият иск е подаден срещу трима човека, които са регистрирали общо 324 домейна, съдържащи марки на Microsoft или наименованието на самата компания. Втората жалба е срещу калифорнийски киберспекулант, на чието име са регистрирани 85 такива имена.

Според представители на Microsoft, през последните години с ръста на пазара на онлайн реклама значително се е увеличил броят на регистрациите на домейни, частично съдържащи името на компанията от Редмънд. Най-често собствениците на такива сайтове разчитат на заблудата на потребителите и развиват разнообразни печеливши дейности. Като пример от Microsoft дадоха адреса freemsnhotmail.com, на който често попадат потребители, търсещи електронната пощенска услуга на Microsoft - Hotmail.

По данни на Internet Identity в настоящия момент има над 2000 Интернет-домейна, които съдържат името Microsoft, но не принадлежат на тази компания. От Редмънд ще искат глоби от по 100 000 долара за Интернет-спекулантите, срещу които са подадени жалби.