Покупката на Nokia очевидно не е достатъчна на Microsoft, за да засили позициите си на пазара за мобилни операционни системи. По всичко личи, че от компанията водят засилени преговори с няколко производителя на смартфони за сключването на партньорски сделки, съобщава PixelMedia.bg.

И докато „свободният" Android скоро може да стане платен за производителите, които го използват, то от американския софтуерен гигант, стоящ зад Windows, планират като част от сделките с производителите да субсидират използването на операционната си система.

Microsoft започва очевидно да сключва серия от договори, които според предварителната информация ще са на обща стойност над $3 милиарда в водещи компании в сектора.

Тази година усилено се заговори, че Sony ще представят първият си смартфон с Windows, което според слуховете би им донесло повече от $500 милиона. $600 милиона пък са предназначени за Huawei, за моделите които те ще пуснат в следващите месеци. Предполага се, че още пари ще бъдат отделени и за други по-малки компании, но истинският хит в случая е, че Microsoft ще се опитат да сключат договор с най-големия продавач на Android модели - Samsung, като стойността на субсидирането ще е над $1,2 милиарда.

Всичко все още не е официално и е само плод да слухове и догадки. Интересно е дали субсидирането ще повлияе на цената на крайните устройства на пазара, или просто ще са средства, с които компаниите ще оздравят бюджетите си.