Министерството на образованието е готово да даде 5,7 млн. лв. на фирма, която да надгради (upgrade и редизайн) на съществуващия национален образователен портал start.e-edu.bg, съобщава онлайн изданието на „Труд".

Това станало ясно от обществена поръчка, публикувана от ведомството в началото на юли. Парите са осигурени по Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".

За изграждането на портала е инвестирана 10 пъти по-малка сума - 500 хил. лв. през 2006 г., когато министър на образованието беше Даниел Вълчев, припомнят от „Труд".

Голямата разлика в цената от министерството обясняват с напредъка на новите технологии. "Цената на софтуерните технологии нараства непрекъснато. Представете си каква е цената в момента на компютър или телефон от преди 6 години", обяснява пред "Труд" шефът на дирекция "Информационни технологии в образованието" Орлин Кузов.

News.bg си позволява да обърне внимание на г-н Кузов, че ситуацията е тъкмо обратната. И софтуерните технологии, и компютърните конфигураци, и т.н. поевтиняват непрекъснато!

От изпълнителя се очаква да инсталира в портала нова система за самостоятелна подготовка на ученика. Т.нар. виртуална класна стая се очаква да бъде един от най-скъпите елементи в програмата, коментират още от просветното ведомство.

Министерството иска фирмата вече да е изпълнила два подобни проекта за последните 3 години.

"Това условие може да покрие чуждестранна фирма или българска с реализирани интернет образователни платформи в чужбина", изтъква Кузов пред „Труд". Според него това е гаранция, че системата ще проработи активно.