Евтини мобилни телефони за развиващите се страни ще преодоляват цифровото разделение. Гигантът Motorola обяви намерението си да пусне през 2008 година хендсети за бедните на цена под 15 долара, съобщават от TechNews.bg.

Според шефа на Motorola UK, Дейвид Браун, излизането на пазара на подобни устройства ще позволи на 100 милиона души годишно да си купят своя първи мобилен телефон.
Браун направи това изявление пред IET (Institution of Engineering and Technology), като посочи, че заслугата за толкова ниските цени ще бъде и на производителите на чипове за GSM-и.

10% нарастване в потреблението на мобилни телефони увеличава с 0,6% брутния вътрешен продукт. В абсолютни измерения, това означава 5% от средногодишния ръст на световния БВП.

Ако отпаднат митата и таксите за евтините телефони в 50-те развиващи се страни, до 2010 година в мобилните мрежи ще бъдат свързани нови 930 милиона устройства, заяви още Браун, позовавайки се на експертни оценки от GSM асоциацията.

В 14 от развиващите се страни таксите достигат над 20% от цената на притежание на мобилния телефон. Браун смята, че трябва да бъдат убедени правителствата на тези страни да не таксуват мобилните устройства като луксозна стока.