Марс Специалисти от НАСА съобщиха, че на Марс е имало море, а марсоходът Opportunity е кацнал в крайбрежна зона. Смята се, че камъните в района някога са били във вода и по-точно – на дъното на солен воден басейн със слаби течения.

Смятаме, че в момента Opportunity се намира на някогашната брегова ивица на солено море, заяви доктор Стив Скуорс, професор в Университета в Итака, щата Ню Йорк. Той е и главен специалист по научните изследвания, които провеждат двата марсохода.

Сега космическата агенция постави на учените поредната задача: да изяснят дали човекът може да живее на Марс. Потвърждението, че на повърхността на Марс е имало вода, ще бъде важна крачка в изследването на планетата, който най-много прилича на Земята. Сега трябва да изясним дали на Червената планета са съществували бактерии и, в края на краищата, можем ли да живеем там, каза Ед Вайлър, заместник-директор на НАСА.

Според специалистите, вълнистите шарки по камъните в района на Меридиан Планум показват, че по-рано тази територия е била морско крайбрежие – понякога е била покрита с вода, а по някога не. На Земята подобни шарки се образуват по камъните в крайбрежните води на океана. Някои от гънките във вътрешността на камъните са разположени под ъгъл на външния слой. Това кара учените да смятат, че “вълните” са били образувани във вода, а не под влиянието на вятъра.

Засега не е възможно да се изясни колко дълго водата е покривала този район и преди колко време е било това. Но геолозите възнамеряват да изпратят Opportunity през равнината към каменна купчина близо да кратер, където може да се получат по-конкретни резултати.

Още едно доказателство за съществуването са частиците хлор и бром, открити в камъните. Учените съобщиха за това преди три седмици и предположиха, че камъните може би са били в богати на минерали води (възможно е да са били подземни). Според тях формирането на камъните се е ускорила благодарение на изпарението на водата, поради което бързо е нараснала концентрацията на солите.

От НАСА съобщиха, че през 2005 година към Марс ще се отправи орбитален апарат, който ще изследва повърхността на планетата в търсене на нови места за кацане на марсоходите. Засега инженерите планират престоят на Opportunity и Spirit да продължи възможно най-дълго.