ВенераГрупа американски учени окриха няколко признака за присъствието на живи организми на Венера. Досега се смяташе, че тя най-непригодната за живот измежду всички планети от Слънчевата система. Атмосферното й налягане е 10 пъти по-голямо от земното, а температурата достига до 460 градуса по Целзий. Като добавка атмосферата там е силно киселинна.

Учените от Тексаския университет в Ел Пасо обаче поддържат друго мнение. Те смятат, че киселинните облаци, обкръжаващи планетата, скриват живота, виреещ на нея, съобщи електронното издание NTVru.

По техни изчисления, на височина 50 километра над повърхонстта, температурата е 70 градуса и налягането се доближава до земното. Списание New Scientist съобщи днес, че това означава, че в облаците се съдържа голямо количество вода.

От гледна точка на астробиологията, Венера не е напълно безнадеждна, заяви ръководителят на екипа учени, Дърк Шулц-Макуш. Американските и руските изследователски станции са получили много странни данни, които биха могли да бъдат обяснени от наличието на живот на планетата, смятат учените.

Мълниите и слънчевата радиация създават голяма количество въглероден двуокис, но в атмосферата на Венера той е прекалено малко и възникват подозрения, че се изразходва по някакъв начин. Освен това, в атмосферата й има сероводород и сернист анхидрид – газове, които реагират един с друг в нормални условия. Според учените, тези два газа могат да присъстват самостостоятелно единствено, ако се произвеждат непрекъснато от някакъв източник. На Венера е открит и газообразен суфид-карбонил – един от признаците за наличието на живи организми.

Професор Шулц-Макуш подозира, че тези газове могат да бъдат продукт от жизнената дейност на някои микроорганизми, които използват като източник на енергия ултравиолетовите лъчи.

Разбира се, много учени се отнасят към тази хипотеза с недоверие. Андре Брак от Центъра за молекулярна биофизика в Орлеан заявява, че не вярва на тези твърдения, тъй като за живота е необходима много повече вода.