Доставките на телевизори, работещи в резолюция Ultra HD (4K) през миналата година са достигнали до 3,1 милиона бройки, според данни на самите производители на подобни модели, съобщава PixelMedia.bg.

Най-големият производител на панели с подобни резолюция - компанията Innolux - доминира с около 60% от световния пазар, следвана от China Star Optoelectronics Technology (CSOT) и AU Optronics (AUO). Според обявените резултати в последната четвърт на 2013-а се е наблюдавало увеличение с над 14% на доставките спрямо третото тримесечие, което дови до 1,32 млн бройки на пазара, с което проникването на Ultra HD на пазара на телевизори е стигнало до 1,3%.

Най-продаваните 4K телевизори през миналата година са били тези с диагонали от 39, 50, 55, 58 и 65 инча, а според прогнози на аналитици през 2014-а можем да станем свидетели на над 20 милиона доставени подобни модели, с което те ще станат около 10% от общия обем на пазара.

Много представени подобно модели на CES 2014 говорят именно за това, а не маловажен е и фактът, че цената на подобни устройства бавно, но сигурно върви надолу, правейки Ultra HD телевизорите все по-достъпни.