бактерииОт IBM обявиха, че са създали биоразградими наночастици, които имат способността да откриват и унищожават устойчиви на лекарства бактерии, съобщи pcceni.bg. Резултатите от изследванията на компанията разкриват, че новите наночастици се привличат от клетки на стафилококовите бактерии, резистентни към антибиотика метицилин и не засягат здравите клетки.

Това откритие може значително да подобри ефективността при лечение и е един от примерите за способността на IBM да използва технологии за развитие и подобрение на медицината.

"Новите начини за лечение на заболявания, както и достъпността на здравните услуги в цял свят са от решаващо значение за здравето на населението", смята д-р Даниел Грул, член на изследователския отдел в IBM. Компанията инвестира 6 милиарда долара годишно за проучване и разработване като голяма част от тази сума се влага в сферата на здравеопазването.

От pcceni.bg посочват, че IBM има дългогодишна история в създаването и свързването на системи за обмен на информация за пациента. За да отпразнува стогодишния си юбилей компанията създава "икона на прогреса", която представя приноса на IBM към борбата със заразни болести и приноса към световното здраве.

От първия апарат за разделяне на кръвта на съставките, който доведе до лечение на левкимия, първият сърдечно-белодробен апарат, който поддържа пациента в будно състояние по време на операция, до ексимер лазер, използван в очна хирургия LASIK, IBM прави сериозен принос в сферата на здравеопазването и естествените науки.

Един на всеки осем жители, живеещи на Земята днес, ще бъде на възраст над 65 години през 2030 г., над един милиард хора са с наднормено тегло и 388 милиона души ще умрат от хронично заболяване през следващите 10 години.

Затова в днешни дни IBM се фокусира върху подобряване на здравеопазването, помагайки на цели държави, като разработи нови модели за предоставяне на здравни услуги, обединяващи здравна информация и детайлен анализ на медицински данни.