НАСА отмени заплануваното за днес изстрелване на космическия кораб „Орион", съобщиха от агенцията.

Корабът трябваше да бъде изстрелян днес следобед, но поради няколко причини агенцията реши да го отложи за утре. Първо стартът бе забавен заради засичане на плавателни съдове в близост до площадката, после заради технически проблем и накрая заради неблагоприятни метеорологични условия. Следващият удобен времеви прозорец за изстрелване е в петък 7:05 часа сутринта местно време от космодрума Кейп Каневерал, Флорида.

„Орион" е първата създадена от НАСА капсула за открития Космос за последните повече от 40 години. Тя е проектирана да побира четирима астронавти за дълги разстояния и шестима при по-къси полети.

Отложеният за утре полет е тестов и на кораба няма да има астронавти. Запланувано е да обиколи Земята два пъти и да навлезе в открития Kосмос, изминавайки разстояние от 5 800 километра - 15 пъти по-далеч в сравнение с разстоянието от Земята до Международната космическа станция (430 км). След запланувания около 5 часа полет, корабът трябва да падне в Тихия океан до мексиканския бряг, където кораби на ВМС на САЩ ще приберат капсулата.

Корабът е създаден с цел изпращане на хора в открития Космос. НАСА разглежда теста като първа стъпка на човечеството към изпращане на човек на Марс.

САЩ използват за кораба най-голямата си ракета Delta IV Heavy, създадена от корпорацията United Launch Alliance и по-конкретно от Lockheed Martin.

От 2011 година НАСА не е изпращала хора в Космоса със свой кораб. Тогава агенцията спря използването на совалки.

Агенцията вече е изхарчила 9,1 милиарда долара за „Орион". Следващият заплануван тестов полет е през 2018 година, а първият с хора е през 2021 година. Програмата тогава ще струва 19-22 милиарда долара.