НАСА разрешава на туристи да посетят Международната космическа станция (МКС) от 2020 година, съобщиха от американската космическа агенция, като уточниха, че цената на една нощувка е 35 000 долара

Оттам уточниха, че ще отворят орбиталната станция за туризъм и други бизнес начинания. 

Годишно ще има до две кратки мисии на частни астронавти, посочи Робин Гатенс, който е заместник-директор на МКС.

Първият компонент на МКС беше изстрелян в орбита през 1998 г., а станцията е постоянно обитавана от ноември 2011 г.

"НАСА отваря Международната космическа станция за търговски възможности и търговия с тези възможности, както никога досега не сме го правили", изтъкна главният финансов директор на НАСА Джеф ДеУит в Ню Йорк.

НАСА обяви, че частните астронавти ще имат разрешение да пътуват до МКС за период до 30 дни. Туристите ще пътуват с американски космически кораб.

Допълва се, че частно търговско дружество ще бъде натоварено да определя състава на екипажа и да гарантира, че частните астронавти отговарят на медицинските изисквания, както и на тези за обучение за космически полети.

Двете компании, наети от НАСА, са SpaceX на Илон Мъск, която ще използва своята капсула Dragon, и Boeing, която строи космически кораб, наречен Starliner. 

Тези компании вероятно ще таксуват всеки частен астронавт с близо 60 млн. долара на полет.

Космическата агенция наскоро обяви, че планира да се върне на Луната до 2024 г., откарвайки първата жена там и първия човек от десетилетия.

НАСА: $1,6 млрд. за 2020 г. – добър старт за мисия на Луната

НАСА: $1,6 млрд. за 2020 г. – добър старт за мисия на Луната

Брайдънстайн отбеляза, че 1,6 милиарда долара са достатъчни за 2020 г., но са необходими още пари за кацане