Американската космическа агенция НАСА предстои да обяви по-късно днес така очакваната си мисия по изпращането на космически кораб, наречен Solar Probe Plus, до външната атмосфера на Слънцето, пише "Гардиън".

С размерите на кола, оформена като факел и построен да издържа на температури от повече от 1 400 градуса по Целзий, космическият кораб трябва да бъде изстрелян през следващото лято в безпрецедентен опит да стигне близо до нашата звезда, достигайки на около 6 млн. км от повърхността на Слънцето.

"Това е просто изключително. Това е нещо, което хората са искали да сторят от началото на космическата епоха", изтъква Тим Хорбъри, професор по физика в Imperial College в Лондон.

Учените подчертават, че мисията, която струва около 1,5 млрд. долара, може радикално да промени нашето разбиране за Слънцето, като същевременно предостави жизненоважни прозрения за космическото време - явления, включващи масови коронарни изригвания, които предизвикват геомагнитни бури, които не само повреждат сателитните системи, но и вадят извън строя електроснабдителните мрежи на Земята.

"Това е просто изключително важна и научно пленителна мисия", посочва Дейвид Маккомас, който е заместник-ръководител на лабораторията по плазмена физика към Принстънския университет, допълвайки: "Тя е далеч по-близо от всичко, което някога е било построено от човечеството и което някога е стигало до Слънцето."

Целта на Solar Probe Plus е да разбере как Слънцето създава слънчевия вятър и да изследва физическия процес, който се случва. В това отношение се планира да бъде изследвана турбулентността в рамките на слънчевия вятър.

"Когато започнахме за първи път (да наблюдаваме Слънцето от космоса), осъзнахме, че Слънцето не е скучна жълта сфера, то е невероятно динамичен, активен плазмен обект", коментира още Дейвид Маккомас.

Ала предизвикателствата са огромни, добавя Хорбъри, определяйки мисията като "просто на ръба на постижимото". Основната трудност е била проектирането на космическия кораб, за да се избегне стопяването му от огромната топлина на Слънцето - като част от решението корабът разполага с голям топлинен щит, който е активно охлаждан от радиаторни системи.