Комитетът за именуване на малки тела в Слънчевата система към международния астрономически съюз (Харвард-САЩ) одобри предложението на откривателите на астероида 225 238 и го кръсти на името на Христо Ботев.

Биографична справка за великия българин е публикувана и в специализираната страница на NASA.

Небесното тяло, известно още с обозначението 2009 QJ5, беше открито през лятото на 2009г. от д-р Филип Фратев, който е ръководител на българската астрономическа обсерватория „Звездно Общество"- IAU-A79.

Българските учени са предложили името на националния ни герой още през пролетта, но 15-членната специализирана комисия публикува решението си в средата на тази седмица след завършването на необходимата процедура и гласуване.

Името на Ботев е избрано чрез провеждането на анкета, в която са взели участие над 1300 души от страната и чужбина.

Учудващо и за нашите астрономи комисията е преценила, че небесното тяло ще се изписва с двете имена на българския революционер, а не само с фамилното, което е обичайната практика, коментира д-р Фратев.

Астероидът е второто небесно тяло, кръстено в памет на български революционер. Припомняме, астероидът 204831 носи името Васил Левски.

Проведените през 2010г. наблюдения от обсерваторията IAU-A79 поставиха България на престижното седмо място в тази област на науката, според официалната класация на Центъра за малки тела в Сл. система към международния астрономически съюз.

Целта на нашите учени обаче е до края на месец септември България да се класира измежду петте водещи нации в света, допълват специалистите. Те посочват още, че въпреки липсата на финансиране от страна на държавата, от 2005г. насам астрономите от обсерватория „Звездно Общество" са открили 45 астероида, един от които носи името на Апостола.

Миналият месец нашите учени кръстиха и астероид на българската астроложка Красимира Кирчева в знак на протест срещу закриването на Националната обсерватория „Рожен" и забавянето на реформите в БАН.