Да бъдат обособени отделни зали в Интернет-клубовете, които да са предназначени за деца - за това настоя Светослав Спасов, председателят на парламентарната комисия за закрила на детето, по време на състоялата се днес кръгла маса „Сигурността на децата в Интернет", съобщават от ComputerWorld.

Залите трябва да са специално предназначени за младежите под 18 години. Интернет-достъпът в тези зали трябва да бъде ограничен по начин, който да предпазва децата от достъп до порнографско съдържание и други кибер-заплахи.

По данни на Международния център за изчезнали и експлоатирани деца един от всеки пет тийнейджъри, които редовно използват Интернет, е бил обект на предложения от сексуално естество в един или друг момент. 71% от децата са си чатили с някого, когото не познават.

30% са били съгласни да се срещнат с непознат, когото са срещнали в Интернет чат-рум. 14% от анкетираните в действителност са отишли на среща, организирана в Интернет.

Освен ограниченията за гейм-залите, трябва да бъдат наложени нови регламенти и за Интернет-доставчиците, заяви Светослав Спасов. Според него, при сключване на договор с нов абонат служителите на доставчика следва да попитат дали има дете в дома, в Който ще се ползва услугата, и ако отговорът е положителен, операторът трябва да предприеме съответни мерки за ограничаване на услугата.