Йода Генетично модифицирана мишка е най-старата в света – по човешките мерки мишокът Йода, живеещ в Мичиганския университет, е на 136 години.
Биологичната му възраст е доста по-скромна – вчера той навърши 4 години, но за мишките това е много голямо постижение и Йода бе обявен за най-старата мишка.

Генетичните модификации са повлияли на хипофизата, на щитовидната жлеза на Йода и са намалили производството на инсулин от организма. Затова той е по-дребен от събратята си и е много чувствителен към студа, съобщава електронното издание NEWSru.

Професор Ричард Милър, шеф на центъра за изследване на болестите на старостта, съобщи, че за годините си Йода е доста бодър и освен това е сексуално активен.

Йода е първата мишка, модифицирана по този начин. В лабораторията има още 100 модифицирани мишки, но те са на около 2 години.

Заедно с него живее приятелката му – Принцеса Лия. Тя е доста по-едра от Йода и топлината на тялото й не позволява той да умре от студ.

Засега изследователите не се наемат да коментират кои от използваните методи за хормонална терапия на Йода и другите лабораторни мишки биха могли да бъдат използвани за продължаване на човешкия живот.